Tips voor gezondheid

Wat ik zo fascinerend vind is dat we in het Westen zo ver weg zijn geraakt van wat ‘voeden’ nu eigenlijk is. We weten het eigenlijk niet meer… wat is nu gezond, wat is nu ongezond? Elke dag lijkt dit ook weer te veranderen als je de media mag geloven.

Maar… eigenlijk is het niet zo moeilijk om te bepalen wat nu echt gezond is.
Stel jezelf de volgende vragen;
1: zou ik mijn kleine kind ook toestaan dit te eten (stel je voor dat je een kindje hebt)?
2: zou ik mijn zieke oma toestaan dit te eten?
3: zou mijn lichaam weten wat dit is en hier iets mee kunnen?

Dan valt er al heel veel eten af denk ik zo.. Waarschijnlijk sta jij je kleine kindje niet toe een hele reep chocolade op te eten, zou je je zieke oma geen blikje cola geven en denk je bij jezelf niet dat jouw lichaam smurfenblauw ijs herkent als voeding en hier je organen en cellen van de nodige stoffen mee kan voorzien. Eigenlijk weten we dus voor een deel al wel wat gezond en ongezond is. En waarom zou je het jezelf toestaan als je weet dat je het je kind niet zou geven? Het is voor jou niet minder ongezond.

Klinkt dit streng? Ik begrijp dat dit misschien een beetje zo kan overkomen. Het is in zekere zin wel bedoeld als een wake-up call. Om het besef aan te wakkeren wat iedereen diep van binnen eigenlijk wel weet, maar niet altijd naar kijkt of luistert. De basis van deze boodschap komt echter voort uit liefde. Liefde voor jou mooie lijf waar je in mag wonen, liefde voor onze mooie planeet die we met onze keuzes soms een beetje geweld aandoen, en liefde voor onze medemens.

Want het is toch eigenlijk gek hè dat wij in het Westen zo’n 8 keer per dag eten, miljarden aan voedingsmiddelen weggooien en onze mede wereldbewoners doodgaan van de honger en niet kunnen voorzien in hun basisbehoeften. Dus kies met liefde!

Hieronder 5 tips om liever te zijn voor je lijf!

Tip #1: Water drinken! We bestaan voor 75% uit water en water is essentieel voor het goed functioneren van ons lichaam. Drink daarom elk uur een glas water, waarbij je over de dag verdeelt 1,5 – 2 liter water binnenkrijgt (dit mag ook kruidenthee zijn. Koffie, zwart of groene thee en vruchtensappen tellen niet mee).
Voor je lichaam is het een fijne start als je de dag begint met een glas lauwwarm water ongeveer een half uur voordat je ontbijt. Dit helpt je lichaam op te starten, en je spijsvertering op gang te komen.
Probeer tijdens de maaltijd en tot minimaal een half uur na de maaltijd niets te drinken. Je spoelt anders belangrijke vitaminen en mineralen weg. Dat zou zonde zijn!

Tip #2: vermijd suiker. Iedereen weet inmiddels wel dat suiker echt niet hoort binnen een gezond voedingspatroon. Maak geen gebruik van geraffineerde suikers en beperkt gebruik van natuurlijke suikers (kokosbloesemsuiker, honing, agavesiroop).
Suiker zit tegenwoordig in heel veel producten en er worden veel verschillende benamingen aan gegeven. Vermijd de volgende ingrediënten: 

  • Alle woorden die eindigen op ‘ose‘ (glucose, fructose, dextrose etc.)
  • Alles wat eindigt op ‘stroop‘, ‘siroop‘, ‘honing‘ of ‘nectar‘
  • Alles waarin ‘suiker‘ expliciet wordt benoemd.

Tip #3: eet minder brood. Ik weet dat dit voor veel mensen een ingewikkelde is… Maar als ik het kan, kan jij het ook! Wat kon ik smullen van een broodje met geitenkaas. Ik eet het nu nooit meer, en ik mis het niet. Waarom? Gluten zijn in zekere zin verslavend. In het begin zal het lastig zijn, maar het wordt echt makkelijker. Waarom zijn gluten nu zo slecht? Ze maken je darm meer doorlaatbaar waardoor stoffen de darmwand kunnen passeren die dat niet zouden moeten doen, met allerlei gevolgen.

Eerste stapjes kunnen zijn:
– vervang je brood door roggebrood (bijv. van Smaakt), haverbrood (bijv. van Soma) of spelt-desembrood. Dit zijn al gezondere keuzes dan tarwebrood.
– vervang je broodontbijt door havermout met plantaardige melk (rijstmelk, amandelmelk), of maak lekkere glutenvrije pannenkoeken of een smoothiebowl vol groenten & fruit. Kijk hier voor inspiratie voor een ander ontbijt. 
– vervang brood door deze lekkere zelfgemaakte crackers, of koop crackers op basis van haver, quinoa, linzen, tijgernotenmeel, boekweit. 
– of bak hartige muffins, zoals deze ontbijtmuffins, zoete aardappelmuffins of havermoutmuffins met rood fruit of havermoutmuffins met appel en kaneel. Ideaal om in je koelkast te bewaren voor een paar dagen of in je vriezer zodat je altijd wat te grijpen hebt voor ontbijt of lunch.
– maak een grote pan soep, en vul hier je lunch mee aan zodat je minder brood hoeft te eten.
– vervang je pasta bij het diner door linzenpasta, boekweitpasta of bruine rijst pasta.

Tip #4: Eet en drink minder koemelk. Wil je weten waarom? Ik leg het je hier uitgebreid uit. 

Tip #5: eet wat vaker vegetarisch! Er zijn veel lekkere en makkelijke vegetarische recepten te vinden. Kijk voor inspiratie bij mijn recepten.
Dit maakt een groot verschil voor jou welzijn en die van onze aarde. De productie van vlees en vis is ontzettend belastend voor de aarde en veel ziekten worden gerelateerd aan het eten van teveel vlees. En er wordt helaas niet altijd even zuinig omgegaan met de beestjes die we opeten. Voor je lijf is 75/100 gram vlees per keer verwerken meer dan voldoende, dus als je vlees eet, eet dan een klein portie. Als je dan minder veel en ook minder vaak (liefst max. 2x per week) vlees eet, lukt het misschien om wat geld vrij te maken om biologisch of scharrelvlees te kopen. Zo krijg je ook nog eens minder groeihormonen, antibiotica en andere medicatie binnen via je vlees. Als je vis eet, kies voor vrij gevangen vis, door vis met MSC logo te kopen.