Babies krijgen toch ook melk?!
Wij mensen krijgen als baby’s borstvoeding, melk dus. Dus wat is nu helemaal het probleem met melk? Daar zijn we toch voor bedoeld?
Inderdaad, als baby zijn we bedoeld om te leven op melk. We kunnen melk dan goed verteren, want dan hebben we nog veel lactase (het enzym wat we nodig hebben om lactose te verteren). Het enzym lactase neemt echter af naarmate we ouder worden, en dus zijn we als volwassenen veel minder geschikt lactose te verwerken.
Daarbij komt dat de melk die wij (in veel te hoge mate) nuttigen na het borstvoedingstijdperk, geen moedermelk, maar koeienmelk is. Koemelk is bedoelt om kalfjes groot te brengen, niet voor mensen, het is heel anders van samenstelling en inhoud dan moedermelk. Veel mensen krijgen daardoor klachten zoals eczeem vanwege intoleranties die ontstaan voor lactose en koemelkeiwitten. Koemelkeiwit kunnen wij vanwege de samenstelling nu eenmaal niet goed verteren.
Een koeienleven…
Het eten wat de melkkoeien krijgen bestaat o.a. uit mais en soja in plaats van gras. De koeien worden snel door gefokt door middel van kunstmatige inseminatie om zo de melkproductie te verhogen. Het onnatuurlijke dieet en de kunstmatige inseminatie zorgt voor enorm verhoogde oestrogeenwaarden in de melk. Iets waar ons hormoonsysteem enorm van in de war raakt.
De koeien leven op kleine meters op elkaar gepakt, en zien bijna nooit de buitenlucht. Het dieet, door fokken en het leven in een kleine binnenruimte zorgt voor stress en vraagt veel van het immuunsysteem van de koeien. De koeien zijn daardoor sneller vatbaar voor ziektes, waardoor hun immuunsysteem nog harder moet werken. Beschikbare vitaminen en mineralen gaan daardoor op aan het buiten houden van ziektekiemen, waardoor de kwaliteit van de melk verminderd, omdat daar vitaminen en mineralen aan worden onttrokken.
En wil je op deze manier nog wel melk wil drinken? Van koeien die nog maar 6 jaar worden (tegenover zo’n 20 jaar bij een natuurlijk leven in de buitenlucht!), gebruikt worden als machines en het grootste deel van hun leven binnen in de stal staan?
Is onze zuivel wel zo zuiver?
Als we heel af en toe dan nog zuiver zuivel zouden nuttigen wat van een gezonde koe is, dan zou dat nog niet zo’n probleem zijn, maar er is weinig natuurlijks en voedzaams meer over van de zuivel uit de supermarkt.
Als de koeien zijn gemolken, wordt de melk gepasteuriseerd en zo ook nog beroofd van de goede bacteriën en enzymen (o.a. lactase). Zoals ik hierboven al schreef hebben we lactase nodig om lactose te kunnen verwerken, hiervan maken we zelf minder als we ouder worden. De goede bacteriën is nog iets waar je darmflora iets aan zou hebben, maar die zijn er dus ook niet meer.
Oftewel, zo blijft er helemaal niets meer over waar je lichaam wat aan heeft. Sterker nog, we hebben te maken met een product wat we slecht kunnen verwerken en het zorgt daarnaast ook nog voor een hoge inname omega 6 (wat zorgt voor ontstekingen in je lichaam) en een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel door de resterende melksuikers.
Moeder aarde
Ik vertelde al even dat de koeien het grootste deel van hun leven soja etend in de stal staan. Wist je dat om in de soja-productie te kunnen voorzien grote delen regenwoud zijn gekapt in Zuid-Amerika? En de uitstoot van ammoniak doet geen wonderen voor onze landbouwgrond en natuurgebieden. Ook dit zijn de gevolgen van onze melkveehouderij.
Het calcium-tekort sprookje..
Maar krijg ik dan nu geen tekort aan calcium? Een prachtig marketingsprookje die calcium uit onze supermarktmelk.. Want de supermarktzuivel zorgt eerder voor een tekort aan calcium in ons lichaam, door de hoge mate van fosfor wat calcium onttrekt. De calcium die in de melk zelf zit is voor ons lichaam niet tot moeilijk opneembaar.
Cijfers wijzen uit dat Nederland een van de landen waar osteoporose (botontkalking) in hoge mate voorkomt…best gek met al die melk die wij nuttigen toch?
Ook zorgt melk dat magnesium wordt onttrokken aan ons lichaam (wat we nodig hebben voor zo’n 300 processen in ons lichaam!) en remt het de opname van vit. D, waarvan wij Nederlanders een schreeuwend tekort hebben. Zou dat echt alleen door het gebrek aan zonlicht komen?
Is er dan nog zuivere zuivel?
Kortom, die supermarktzuivel kan je beter links laten liggen.. Maar is het dan echt allemaal zo slecht? Nou, nee hoor. De oplettende lezer heeft misschien gezien dat er best voordelen zitten aan natuurlijke zuivel, zoals de goede bacteriën die er van nature inzitten.
Waar moet je dan op letten? Koop rauwe zuivel van gras gevoerde, gezonde koeien die buiten leven en niet worden door gefokt. Het liefst nog van koeien met hoorns (Jersey koeien of A2 zuivel), want deze kunnen wij beter verteren. Of kies schapen, of geitenzuivel. Uiteraard het liefst ook biologisch, want voor de ‘gewone’ geiten en schapen geldt hetzelfde hondenleven als voor koeien.
Eet zuivel in kleine mate (max. 100 gram per keer en niet meer dan een paar keer per week). De koeien zullen je dankbaar zijn!
Aardig stuk maar dat koeien vnl soja en mais eten is niet waar. Soja ligt (meestal ver) onder de 5% en 20%mais of ander zetmeel in het rantsoen is idd gebruikelijk. Qua ruimte voor de melkkoe klopt je verhaal ook niet helemaal. 80%+ is immers weidend (al betreft dit de weidemelk norm wat overeenkomt met 8% van het jaar, wat idd niet heel veel is, vind ik). Verder volg ik je verhaal redelijk.
Succes Grt
Bas de Groot (melksommelier)