Back to school

We zijn weer begonnen! Ik zeg we, ook al zit mijn zoontje nog niet op school, het voelt toch een beetje als ‘voor ons in Nederland’ zijn de scholen weer begonnen..
Dit betekent dit helaas voor velen ook weer een beetje rennen, vliegen, haasten en misschien minder tijd voor gezond eten of variatie.

En variatie is nu juist zo belangrijk om alles binnen te krijgen wat we nodig hebben. Welk voedingsmiddel in de basis nu ook best heel gezond kan zijn, 7 dagen in de week hetzelfde eten betekent ook dat je altijd hetzelfde binnenkrijgt. En dat je daarmee ook een heleboel andere voedingsstoffen mist, die je lijf nu net weer andere dingen brengen.
Jij bent ook niet elke dag hetzelfde toch? Je lijf en haar behoeften ook niet.

Maar hoe doe je dat nu binnen een strak schema met weinig tijd om in de keuken te staan? Bij deze bied ik je wat makkelijke tips om wat meer variatie aan te brengen voor je kinderen en jezelf ook natuurlijk!

Ontbijt

Je wekker gaat…en go! Geen tijd te verliezen. Dus zeker geen tijd voor uitgebreide ontbijtmaaltijden. Prima, bewaar die lekker voor het weekend!

Havermout?

Eten jullie wel eens havermout als ontbijt? Zo niet, probeer het eens. Makkelijk de avond van te voren klaargezet en sochtends zit je binnen 5 minuten aan tafel. Is het antwoord ja? Top, dat is al best een gezonde start van je dag!
Voor de variatie zou je ook eens kunnen kiezen voor boekweitvlokken of quinoavlokken. Deze beïnvloeden je suikerspiegel minder, waardoor je waarschijnlijk langer een vol en verzadigd gevoel hebt.
Waarmee maak je de havermout? Ook hiermee kun je variëren; havermelk, amandelmelk, kokosmelk, rijstemelk, hazelnootmelk (i.c.m. water) zorgt voor variatie in je voedingspatroon en door af en toe notenmelk en kokosmelk te gebruiken krijgen je kids en jij waardevolle vetten binnen.

Makkelijke paleo pap?

Durf je eens iets anders aan? Bijvoorbeeld een papje van banaan en avocado (zo gemaakt), of een bloemkoolvla (savonds gemaakt, sochtends zo gepakt). Kijk dan eens hier. Let maar op, je kinderen zullen er dol op zijn!

Lunch

Brood daar zit wat in? Of …op?

Die boterham hè? Zo lekker makkelijk.. Je denkt misschien wel eens bij jezelf; ik zou wat minder brood moeten eten, maar hoe?! Het is zo makkelijk en zo snel.. Klopt, hier kan eigenlijk qua snelheid niets tegenop. En daarom snap ik dat je daar (af en toe) voor kiest. Zeker met kids en zeker in een snelle break van een uur, met heen-en-weer naar school en eten. Of als ze overblijven op school, dan is een boterham makkelijk meegegeven.
Misschien heb je wat aan deze tips om de lunch wat te ‘upgraden’:

  • Om de boterham van de beste kwaliteit te maken, koop het liefst brood zonder gist en zonder tarwe, bijv. haverbrood van Soma, roggebrood van Smaakt, desembrood van Yam of zuurdesemspeltbrood bij je lokale natuurwinkel of reformwinkel.
  • Wissel die boterham eens af met glutenvrije en voedzame crackers, zoals bijv. linzencrackers van Leev (hoppa, zo weer wat groenten en eitwitten ongemerkt je kind in!), of crackers van quinoa-, kastanje- of chufameel.
  • Beleg de boterham met voedzame en verzadigende dingen, zoals: avocado, (oer)ei, hummus, amandel of notenpasta zonder pinda, groentespread, kokosbrood of een jam zonder toegevoegde suikers.
    Sommige van die smeersels zijn makkelijk zelf gemaakt. Kijk maar eens hier! En in die smeersels kan je ook gezellig een komkommer of worteltje dippen, ook dat is makkelijk meegegeven in de lunchbox.
  • Voeg eens een handje noten toe aan de broodtrommel!

Baksels!

Mocht je in het weekend net iets meer tijd hebben, zou je de volgende dingen kunnen koken/ bakken om doordeweeks uit je vriezer te halen:

  • Soep! Als je een gistvrije bouillon in huis hebt zonder E621, heb je een goede basis om snel een gezonde maaltijdsoep op tafel te zetten. En van een soep is makkelijk veel gemaakt. Hup, zo in je vriezer om doordeweeks bij de lunch op te eten/drinken. Zo krijgen je kids toch nog lekker wat extra groenten binnen.
  • Baksels! In het weekend bak ik vaak in een (paar) uur een hele voorraad gezonde muffins om de vriezer mee te vullen. Ik vries ze per twee in en doordeweeks is dit makkelijk gepakt om je lunch mee uit te breiden, als tussendoortje voor jou of je kind of om als ontbijt te eten. Ook hierin kun je makkelijk groenten verstoppen en voor mijn zoontje is het echt een traktatie. Of maak gezonde wraps om te vullen i.p.v. een boterham. Ook deze vries je makkelijk in. De recepten vind je hier.