Mijn verhaal

Iedereen kan je vertellen dat gezond eten belangrijk is. Dat gezond eten je behoed van overgewicht, vele ziektes en vermoeidheid. Maar als jij geen negatieve effecten ervaart na het eten van dingen die wellicht niet zo gezond zijn, waarom zou je het dan veranderen?
Ik deel mijn verhaal met je om de kracht van voeding aan je te laten zien.

Al ruim 25 jaar at ik ‘gewoon’ mijn broodje kaas, en bereidde ik mijn maaltijden vaak met pakjes en zakjes. Ik had wel klachten als een opgeblazen buik, werd snel flauw zonder eten (tot flauwvallen aan toe), had een slecht ontlastingspatroon en voelde ik mij moe, maar dit linkte ik niet aan mijn voeding. Voor meerdere van deze klachten ben ik wel eens afzonderlijk bij de huisarts geweest, maar nooit ben ik in de richting van voeding gewezen en ik vond dat ik gezond at.

Tot twee vriendinnen in mijn omgeving zich meer gingen interesseren in natuurlijke voeding. Tegelijkertijd had mijn man op dat moment flinke maag- en darmklachten. In het ziekenhuis heeft hij een hele reeks testen gedaan, maar een echte duidelijke oorzaak werd niet gevonden. Het uiteindelijke oordeel was ‘prikkelbare darm syndroom’, en zonder enige vorm van (voedings-)advies, werd hij naar huis gestuurd. Voor ons was dit het begin van een verdere zoektocht naar een oplossing of oorzaak, en deze keer in de richting van alternatieve geneeskunde en natuurvoeding. Mijn man heeft bij een onafhankelijk laboratorium een onderzoek laten doen, waar een intolerantie voor diverse voedingsmiddelen uitkwam (het ziekenhuis test enkel de directe reactie, oftewel allergie, dus daar kwam niets uit terwijl je wel degelijk flink last kan hebben van zo’n intolerantie). Voorzichtig begonnen we deze voedingsmiddelen te mijden, en kwamen tot de ontdekking dat eigenlijk onze hele voorraadkast zo de prullenbak in kon. Stapje voor stapje zijn we anders gaan eten;  zelf brood gaan bakken, e-nummers mijden, meer groenten, minder vlees en met zichtbare resultaten. De maag-en darmklachten verdwenen en ik verloor zomaar opeens makkelijk de kilo’s waar ik jaren tegen vocht. Beiden voelden we ons ook energieker en fitter, en de opgeblazen buik en flauwtes waren verleden tijd.

Door steeds meer te lezen op het gebied van voeding, kwamen we op het spoor van het zogenoemde paleo auto-immuun protocol. Mijn man heeft namelijk de ziekte van Bechterew, een vorm van reuma. Tot die tijd was ons altijd geleerd dat hij er maar mee moest leren leven, dat het chronisch is (je er nooit meer vanaf komt), en medicatie de enige oplossing was. De eerste aanleiding om te zoeken naar een meer natuurlijke weg waren o.a. de maag-en darmklachten, maar nu mogelijk zijn reuma ook verbetert kon worden was onze interesse helemaal gewekt! Het paleo auto-immuun protocol reset je lichaam als het ware, het vermijd alle voedingsmiddelen die mogelijk prikkelend zijn voor je lijf waardoor een reactie van je immuunsysteem wordt geactiveerd. Makkelijk was het niet, je moet erg veel voor laten, maar het resultaat is verbluffend. Van tweewekelijkse medicatie, ging hij nu naar medicatie eens per half jaar tot 9 maanden.
Dankzij dit hebben we 8 maanden door Azië kunnen reizen, wat eerder nooit mogelijk leek, want de medicatie die hij gebruikte was tweewekelijks en moet gekoeld bewaard blijven en is niet zomaar te verkrijgen. Een beter medicijn dan voeding is er niet!

En ook is het niet enkel de voeding die telt. Hoe je eet, wanneer je eet, wat je erbij denkt, hoe je slaapt, je stressoren, je leefomgeving en al je gebruiksartikelen hebben invloed op je lichaam. Steeds verder verdiep ik mij in al deze zaken, om zo deze kennis te verspreiden. Het is mijn passie om mensen te vertellen over de grote invloed van voeding en hoe je leeft op je lichaam, energieniveau en geluksgevoel. Ik ben ervan overtuigd dat ieder lichaam signalen afgeeft over wat wel of niet werkt, alleen hebben we niet meer geleerd te luisteren. En als we wel luisteren, dan klinkt het soms als Chinees. Ik ben heel graag je tolk!

Sinds mei 2017 zijn we de trotse ouders van een zoontje. In de periode van zwangerschap en het geven van borstvoeding ben ik me meer gaan verdiepen in gezonde voeding tijdens de zwangerschap. Je leest zoveel over wat je niet mag eten, maar wat verstandig is wel te eten is bijna nergens terug te vinden. Ook na de geboorte heb ik voor mezelf opnieuw een weg moeten vinden op het pad van gezonde voeding i.c.m. het geven van borstvoeding, slapeloze nachten, weinig energie en weinig tijd. Daardoor weet ik als geen ander dat elke levensfase, elk persoon en elk moment zijn eigen uitdagingen kent. Elk moment is er weer de uitdaging balans te vinden in gezonde voeding, rust, tijdgebrek en slaap. Daarom geloof ik niet in een enkel ‘dieet’ of patroon voor iedereen. Wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Iedereen is uniek, dus een voedingspatroon en levensstijl net zo goed. Het is eigenlijk net een puzzel, en samen kunnen we ontdekken wat werkt voor jou!