Een antiek lichaam in een moderne tijd

Steeds vaker hoor je misschien dat mensen glutenvrij eten, lactosevrij, iets doen met oervoeding of vegan zijn. “Is dat nu allemaal zo nodig?” vraag je je wellicht af. Mijn antwoord is volmondig ja! Dat er iets zou mogen veranderen in het voedingspatroon staat voor mij als een paal boven water. Hoe en wat, dat is aan jou!

Waarom is het nu nodig dát we iets aanpassen in ons voedingspatroon? We zijn gewoonweg niet gemaakt voor alles wat we tegenwoordig in ons lichaam stoppen. Maar past ons lichaam zich daar dan niet op aan?, vragen mensen zich vaak af. Als antwoord een mooie vergelijking: kijk naar de evolutie alsof het een uur betreft. We zijn dan al 59 minuten en 43 seconden grotendeels op eenzelfde manier met voeding bezig, en zijn nu sinds 17 seconden grootse veranderingen aan het doorvoeren in ons voedingspatroon. Zo bekeken begrijp je misschien dat we ons niet hebben kunnen aanpassen. Ons lichaam is zo slim, dat we ons hedendaagse voedingspatroon kunnen verdragen, maar voeden doet het ons niet. Ons lichaam past trucjes toe om te zorgen dat alle processen blijven doorwerken, zo ontworpen om in tijden van tekorten, stress of vluchtsituaties te kunnen blijven functioneren. We zijn alleen niet gemaakt dit continue vol te houden, dus dit zal op de langere termijn zijn sporen nalaten. Hoe zit het dan met de al deze toegevoegde stoffen? Het is toch immers allemaal goedgekeurd? Denk weer even aan die 17 seconden dat we dit voedingspatroon nu volgen. Voor grootschalig onderzoek en de gevolgen op lange termijn is gewoonweg nog te weinig bekend, omdat we dit nog maar zo kort doen. Tegelijkertijd zien we wel al een toename van bepaalde ziektebeelden hier in het Westen, wat in andere landen met een meer natuurlijk voedingspatroon niet voorkomt. En je mag jezelf afvragen; denk je dat je lichaam net zo blij wordt van een beetje gedroogd poeder in een zakje waar we met water een maaltijd van maken, of van bijvoorbeeld een bloemkool? Ik denk dat niemand nu voor de eerste optie kiest..

Dus dan maar weer terug naar de oertijd qua voeding? Ik denk dat we een heleboel kennis kunnen halen uit de manier waarop we vroeger leefden en aten, en dat dat onze basis zou moeten zijn. Ik denk alleen niet dat we dit 1 op 1 kunnen plakken in deze moderne tijd. Het leven gaat veel sneller, mensen hebben minder tijd voor de bereiding van voedsel en gezonde, pure voeding is helaas een stuk duurder. Dit zijn maar even een paar obstakels van de moderne tijd. Gelukkig heeft de moderne tijd ook zijn voordelen! Slimme apparaten kunnen ons helpen met de bereiding van voedsel, we hoeven ook ons eten niet meer de hele dag te zoeken, als je wilt wordt het aan je deur geleverd. Ik denk dat we het beste van beide werelden kunnen combineren, en dit kunnen individualiseren om het voor ons te laten werken in plaats van dat we er stress van krijgen. Wil je weten hoe? Laat het me weten, ik kijk graag met je mee!