Vasten

Ook voor je lichaam is stilstaan af en toe fijn. Ook je organen, al je interne processen moeten soms even bijkomen, even uitrusten. Het is daarom heel goed om af en toe even níet te eten – te vasten.

Maar hoe pak je dat aan?

Geloof mij, als je me jaren geleden had gezegd dat ik af en toe een maaltijd zou overslaan, dan had ik je voor gek verklaart. Ik moést en zou elke paar uur eten, was hier eigenlijk best afhankelijk van. En ik kan je zeggen dat voelt niet prettig. 
Nu ik het verschil ervaar, voel ik dat dit veel beter klopt en voor mij eigenlijk ook veel logischer is. Niets of niemand wil constant maar in beweging zijn, aan het werk zijn, ook je lichaam niet. Maar hoe pak je dit nu aan?

1. Stop met het eten van geraffineerde suikers.
Als je na een paar uur rillerig wordt, en je het gevoel hebt iets te moéten eten; dan is je bloedsuikerspiegel verhoogd. Een vervelend gevoel. Je kunt echt van dit gevoel afkomen als je zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel en die krijg je allereerst door suikers uit je dieet te schrappen. 

Uiteraard betekent dit geen snoep en koekjes meer eten.
Vervang ook je tussendoortjes door vet & eiwitrijke producten in plaats van (fruit)suikers of snelle koolhydraten. Denk aan noten, een linzencracker, groenten met hummus of avocadodip.

2. Bouw je aantal maaltijden af.
In het Westen zijn we gewend zo’n 6-8 keer per dag te eten. Dit zorgt ervoor dat ons lichaam continue aan het werk is. Het argument is vaak dat door meerdere keren op een dag te eten je stofwisseling sneller wordt, maar dit is niet bewezen. 
Wel is het zo dat doordat je elke paar uur eet, je bloedsuikerspiegel gevoeliger wordt waardoor je je dus trillerig kan voelen, en ook buikvet vasthoudt. 

Vervolgens zou je volgend schema kunnen uitproberen:

  • Week 1 & 2; stop met het eten van geraffineerde suikers en snelle koolhydraten zodat je bloedsuikers en insuline kunnen dalen naar normale niveaus.
  • Week 3&4; ga van 6 naar 5 eetmomenten per dag
  • Week 5&6; ga van 5 naar 4 eetmomenten per dag
  • Week 7&8; ga van 4 naar 3 eetmomenten per dag.

Ook bovenstaand schema is misschien nog te snel voor jou. Neem je tijd. Ik heb er best wel even over gedaan om me prettig te voelen bij 3 maaltijden per dag. Mocht je hier nu echt niet uitkomen, er zijn ook supplementen die jou kunnen helpen om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren. (Heb je hier vragen over, laat het me dan weten. En voor iedereen en altijd geldt; voel je je echt niet goed, ontwikkel je klachten of weet je gewoon niet goed hoe je het aan moet pakken, zoek dan contact!)

3. Vasten
Er zijn honderden schema’s te vinden over hoe dit aan te passen.
Het meest eenvoudig om te starten is:
Verleng de tijd tussen je diner en je ontbijt.
Probeer om te beginnen altijd minimaal 14 uur tussen je diner en je ontbijt te laten.
Bijvoorbeeld: je eet je diner om 18.00 en je ontbijt om 08.00. Je kunt schuiven met deze tijden zoals het voor jou past, al is het aan te raden niet veel later dan 19.00 je diner te eten.
Uiteraard slaap je ook in deze periode, dus dat maakt het makkelijker. 
Gaat dit je goed af, probeer de tijd vast vasten dan te vergroten naar 15 en 16 uur.
In de tijd dat je wel eet, eet je maximaal 3 maaltijden.

Af en toe een maaltijd overslaan
Hoe stabieler je bloedsuikerspiegel is, hoe meer je kunt gaat eten op je gevoel en kunt afgaan op wat je lichaam nodig heeft. Dit is ook een mentaal spelletje, want eten is ook zo lekker. Ook al is het maar een komkommer bij wijze van. 
Als je écht goed naar je gevoel gaat luisteren, zul je merken dat je de ene dag helemaal niet zo’n honger hebt en rustig met 1 of 2 maaltijden af kan.

24 uur vasten
Uiteraard kun je hoe beter dit voelt de vastentijd uitbreiden naar 24 of zelfs 36 uur.


Vasten heeft ongelooflijk veel gezondheidsvoordelen zoals afvallen en het verlies van buikvet, lichaamscellen kunnen zich vernieuwen door je lichaam niet continue bezig is met het verwerken van voeding, het verlaagt de kans op kanker en alzheimer, het verlaagt de kans op hart-en vaatziekten en het verbetert de hersenfuncties.

Vasten zeg dus in eerste instantie niets over wát je eet, alleen over wanneer je eet. Het is natuurlijk wel zo dat wanneer je veel (fruit) suikers en koolhydraten eet tijdens je eetmomenten, je vastenperiode lastiger wordt. Uiteraard volgen er nog veel meer tips over een gezond voedingspatroon!

PS: wil jij graag meer mooie gedichten, recepten en voedingsadviezen en inspiratie & tips rondom gezondheid, duurzaamheid en bewustwording ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.